Idrottens dag i Hagaparken

Sedan år 2013, anordnas Idrottens dag i Hagaparken varje år – en tillställning med syfte att inspirera unga till idrottande. Folk i alla åldrar, oavsett erfarenhetsnivå, är välkomna att delta i arrangemanget. Det är helt enkelt en idrottsfest för hela familjen!

På initiativ av prins Daniel

Bakom dagen står initiativtagare prins Daniel med arrangörerna Riksidrottsförbundet, Solna stad, Stockholms Idrottsförbund och Solna Idrottsföreningars Samarbetsorganisation.

Prins Daniel, som är känd för sitt stora idrottsintresse, brinner för barn och ungdomars hälsa. Tillsammans med kronprinsessan Viktoria driver han organisationen GEN-PEP som arbetar för att skapa engagemang kring barn och ungdomars rätt till ett aktivt och hälsosamt liv. Det är genom GEN-PEP som Idrottens dag arrangeras.

Publikrekord

Intresset för Idrottens dag är stort bland allmänheten. År 2017 hade Idrottens dag omkring 17 000 besökare vilket är publikrekord. För varje år blir arrangemanget lite större och lite bättre. Under invigningsåret 2013 bjöd man på möjligheten att prova på drygt 30 olika idrotter medan år 2017 bjöd på över 50 stycken.

Idrottens dag arrangeras i Hagaparken

Aktiviteter som ingår i Idrottens dag

Prova på idrotter

Under Idrottens dag är det idrotten som står i fokus. Barn och ungdomar bjuds på chansen att prova på drygt 50 olika sporter, däribland rugby, golf, rodd, amerikansk fotboll och fäktning. Syftet med arrangemanget är att allt fler barn och ungdomar ska utveckla ett idrottsintresse samt hitta en väg in i idrotten.

På plats i Hagaparken finns flera av Stockholms idrottsföreningar representerade.

Hagaloppet

Hagaloppet riktar sig till vuxna och ungdomar från åldern 13 och uppåt. Sträckan är indelad i två varv och är mellan 5 kilometer/1 mil beroende på om man väljer att springa det ena eller båda varven. Sträckan är på asfalt och passerar flera av parkens mest uppskattade sevärdheter såsom Kopparfälten, Haga slott och Fjärilshuset.

Till skillnad från övriga sportaktivitet i Hagaparken, är denna kostnadsbelagd. Arrangörerna bakom Hagaloppet är AIK Friidrott.

Prins Daniels lopp

Bland sportaktiviteter som vänder sig till barn, finner vi Prins Daniels lopp där barn i åldrarna 6-12 år deltar. Här handlar det inte om att komma först i mål då alla är likvärdiga vinnare oavsett prestation. Samtliga deltagare belönas med en medalj och T-shirt när de passerar mållinjen.

Rullande klocka finns för den som är intresserad av tidtagning. Tiden registreras dock inte.

För mer information:
Riksidrottsförbundet
Solna stad
Stockholms Idrottsförbund
GEN-PEP
AIK Friidrott
Livecasinokings