Det finns numera gott om solceller i Hagaparken. Men varför har man installerat solceller i parken, och vilka typer av solceller rör det sig om?
Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.
Varför installerades solceller i Hagaparken?
Efter att den traditionella belysningen krånglat i årtionden beslutade sig Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar parken, att det var dags att installera solceller. Ett flertal gångvägar har försetts med solcellsbelysning, och så även det mellersta koppartältet.
Alla solcellsinstallationer i Hagaparken
Det mellersta koppartältet
På det mellersta koppartältet har solcellsmontörer på uppdrag av SFV år 2021 monterat upp två rader med solceller. Sedan tidigare finns även solfångare på samma tak. De solceller som har installerats på tältet räknas generera omkring 6 500 kWh årligen.
Promenadstråket vid vattnet
Vid promenadstråket intill vattnet har det installerats 3 provarmaturer för solcellslampor på uppdrag av SFV. De solcellsdrivna parklyktorna fungerar utmärkt, och numera finns ett 20-tal av dessa parklyktor mellan södra entrén och Finnstugan.
Värt att lägga märke till är att solcells-parklyktorna idag understöds av vanlig el, men vi tror att det kan komma att ändras så fort det blivit mer kostnadseffektivt att lagra solel med hjälp av solcellsbatterier.
Lästips: Som Tripadvisor förtydligar är Fjärilshuset en populär sevärdhet i Hagaparken.
Videotips: Se de solceller som installerats
Monokristallina kontra polykristallina solceller
På Koppartältens tak sitter det monokristallina solceller, som har en högre verkningsgrad och en snyggare design jämfört med de polykristallina solcellerna. Som du ser i videon ovan är de monokristallina solcellerna svarta. Anledningen till det är att de endast innehåller en typ av kristall, som ger solcellspanelerna dess svarta ton.
Monokristallina solceller som masstillverkas har en verkningsgrad på cirka 19 %, vilket är marginellt högre jämfört med polykristallina solceller som har en genomsnittlig verkningsgrad på 17 %.
Monokristallina och polykristallina solceller har idag cirka 95 % av världsmarknaden, men det finns även andra typer av solceller som är på framfart. I labbmiljö forskas det på PERC-solceller, perovskitsolceller och nanotrådsbaserade solceller, som alla är solcellstekniker som mycket väl kan slå igenom i framtiden.
Läs mer: Perfekta ställen att äta lunch i Hagaparken
Vad kostar det att installera solceller?
Att komma igång med solceller kostar cirka 160 000 kr. För den summan får du ett normalstort solcellssystem på 9 kW, och värt att lägga märke till är att solcellssystemet endast kostar cirka 135 000 kr efter det gröna ROT-avdraget på -15 % på totalkostnaden.