Allt om Gamla Haga

Gamla Haga består av en stor gård med ett flertal tillhörande byggnader, som alla återfinns i Hagaparken. Gustav III bodde under en tid på Gamla Haga som idag består av Stora huset, Köksflygeln samt Vaktflygeln. Byggnaderna är gamla men har renoverats kontinuerligt.

Gamla Haga fungerade även som en tillflyktsort för Gustav III, som tyckte att stadens hovliv var lite väl högfärdigt.

Gustav III uppskattade Gamla Haga enormt. Där njöt han av naturen med sina vänner, som bland annat bestod av dåtidens största författare och konstnärer. Gustav III kallade Gamla Haga för ”maison favorite”, som på svenska betyder ”favorithus”.

En av de mest inflytelserikaste gästerna var konstnären Carl Michael Bellman, som besökte kungen frekvent.

 

Gamla Haga – förr och nu

Gamla Haga var ursprungligen en prästgård som gick under Solna församling. I Gamla Haga fanns förr i tiden även ett värdshus, som logiskt nog kallades för Gamla Haga värdshus. Det är dock ingen som vet var värdshuset var belagt, då det år 1785 flyttades strax intill den Turkiska kiosken.

 

Tips: Den kungliga begravningsplatsen är en vacker plats i Hagaparken.

 

Gamla Haga och dess byggnader

De byggnader som återfinns i Gamla Haga har tydliga 1700-talsdrag, trots att de anlades redan på 1600-talet. Den största fastigheten i Gamla Haga är Stora Huset, som är en luftig fastighet med sex plan som bland annat inkluderar Kungens skrivrum, Kungens garderob samt Kungens sängkammare.

Hela nedervåningen på Stora Huset bestod av ett luxuöst representationsrum, där Kungen hälsade sina gäster välkomna.

Lämna en kommentar