Allt om Fjärilshuset i Hagaparken

I Fjärilshuset i Haga som även kallas för Fjärilshuset Haga Ocean kan du bland annat träffa på ödlor, grodor, fiskar och hajar, så även tusentals fjärilar som flyger fritt i lokalen. Mer specifikt är Fjärilshuset en välbesökt tropisk regnskog på över 3 000 kvadratmeter.

Utöver det understiger temperaturen aldrig 25 grader under vare sig dagen eller natten.

I fjärilshuset finns även Haga Ocean, som huvudsakligen består av ett 30 meter långt akvarium som rymmer 1,2 miljoner liter vatten. I Haga Ocean bor alla fiskar samt blötdjur, och på samma ställe finns det även en permanent uppställd utställning om korallrev samt havsmiljöer. Haga Ocean kallas ibland även för Haga akvarium.

 

Vad kostar inträdet till Fjärilshuset?

Det kostar från 0 till 210 kronor att besöka Fjärilshuset, och prisnivån skiftar beroende på ålder. Att besöka caféet för att exempelvis äta lunch i Hagaparken kostar cirka 150 kronor. Men den extra kostnaden är frivillig, då inte är något tvång att äta lunch i det café som finns i Fjärilshuset.

 

Priser för dagsinträde till Fjärilshuset

  • Inträde för vuxen: 210 kr
  • Inträde för pensionär: 175 kr
  • Inträde för barn mellan 4 och 15 år: 110 kr
  • Inträde för barn under 4 år: Kostnadsfritt

 

Priser för årskort till Fjärilshuset

  • Årskort vuxen: 598 kr
  • Årskort pensionär: 498 kr
  • Årskort barn: 310 kr

 

Tips: Det är alltid kostnadsfritt att delta på Löpareventet Haga Parkrun.

 

Vilka fjärilar finns i Fjärilshuset i Hagaparken?

Det finns alltid minst 700 fjärilar i lokalen, och även om många av dessa är exotiska för oss svenskar är de inte utrotningshotade i sin naturliga miljö. Det finns även en stor vägg i lokalen där puppor återfinns som i sin tur väntar på att bli fullvuxna fjärilar.

Notera dock att du inte får röra på fjärilarna, då de är ömtåliga och sköra. Om en fjäril sätter sig på ett olämpligt ställe får du förvisso peta lite på fjärilens ben så den flyger iväg.

 

Finns det hajar i Fjärilshuset (och Haga akvarium)?

Det finns ett flertal hajar, likt den svartfenade revhajen och den högfenade revhajen som båda simmar i det gigantiska akvariet. Utöver detta kan man ibland även få träffa på akvariets zoolog Owe Sandström såvida man besöker Fjärilshuset Haga Ocean på en helgdag.

 

Kan man ta med barnvagnen in på fjärilshuset?

Du får inte ta med dig en barnvagn in på fjärilshuset, då det finns frigående djur i anläggningen. Man får dock bara sitt barn i en barnsele om man så önskar. En kostnadsfri barnvagnsparkering finns tillgänglig utanför entrén, och du kan låna en bärsele i butiken.

 

Får man äta medhavd matsäck i fjärilshuset?

Du får inte äta matsäck i fjärilshuset, men det går utmärkt att äta sin medhavda matsäck på någon av de gräsytor som återfinns utanför fjärilshuset. Det finns även ett café i fjärilshuset, som många uppskattar och besöker för att kunna äta lunch i Hagaparken.

 

Är Fjärilshuset ett fjärilsmuseum?

Fjärilshuset är officiellt sett inte ett fjärilsmuseum. Men då man får tillfälle att se allt som rör fjärilar från puppstadiet och framåt, och dessutom kan fråga personalen om allt som rör fjärilar. Då kan man faktiskt säga att Fjärilshuset fungerar som ett inofficiellt fjärilsmuseum.

Lämna en kommentar