Allt om Haga slott i Stockholm

I den här artikeln berättar vi mer om allt som hör till Haga slott, som tidigare kallades för Drottningens Paviljong.

 

Hur stort är Haga slott i Solna?

Haga slott har en bostadsyta på 1 550 kvadratmeter. Det finns även en tillhörande ekonomibyggnad som har en yta på 904 kvadratmeter.

 

Varför byggdes Haga slott?

Haga slott uppfördes på order av Gustav IV Adolf, eftersom Gustav III:s bostad blivit för trångbodd för han och hans familj. Designen för byggnaden utformades av Carl Christoffer Gjörwell, och faktiskt inte Louis Jean Desprez som fanns tillgänglig och redan designat ett flertal byggnader i Hagaparken.

Gustav IV Adolf var inte helt förtjust i det designspråk som Desprez formgav, till skillnad från Gustav III som fullkomligt avgudade de byggnader som Desprez designat. Gjörwell var dock en elev till Desprez, så tydliga avtryck av hans designstil existerar dock i Haga slott.

 

Regeringens gäster fick besöka Haga slott

Haga slott moderniserades mellan 1932 och 1944 efter ritningar av Ragnar Hjort, och år 1966 då Gustaf VI Adolf inskränkte kungafamiljens äganderätt fick även besökare till regeringen bo i regeringens representationsvåning i Haga slott.

 

Haga slott och dess interiör

Den interiör som återfinns i Haga slott har alltid varit luxuös. Kungafamiljen har under åren köpt exklusiv konst och exklusiva möbler till Haga slott, och utöver det har regeringen bistått med konst och möbler som flyttats över från det numera nerlagda Utrikesministerhotellet på Blasieholmen.

 

Tips: Delta gärna på Haga Parkrun, då kan du skymta Haga Slott när du löper den 5 km långa rundan.

 

Kronprinsessparet bor på Haga slott

År 2009 beslutade regeringen sig för att de inte längre behövde ha dispositionsrätt till de slott som återfinns i Sverige, och avsade sig då äganderätten till dessa. Samtliga slott ägs numera av kungafamiljen, och Haga Slott är sedan 2010 hemvist till Kronprinsessan Viktoria med familj.

Kronprinsessan och Prins Daniel fick nämligen Haga Slott som bröllopspresent av regeringen år 2010, och paret och dess barn bor där än idag. På grund av att Kronprinsessan med familj bor i slottet har det spärrats av med hjälp av ett 800 meter långt järnstaket, som kompletteras med strax över 50 säkerhetskameror.

Du får inte heller fotografera slottet, då det numera även klassas som ett skyddsobjekt.

Lämna en kommentar