Allt om koppartälten i Hagaparken

Koppartälten består av 3 stora och tältliknande byggnader som alla är konstruerade i koppar. Koppartälten uppfördes år 1790 av Gustav III, och konstruktionerna fungerade på den tiden som boende för militär personal som deltog i den ridande högvakten.

I koppartälten återfinns idag Haga parkmuseum, en informationscentral för besökande samt ett café.

Koppartälten fick sin unika design av arkitekt Louis Jean Desprez, som även ansvarade för ett flertal andra byggprojekt i Hagaparken. Desprez gav det mellersta tältet en särskilt framträdande roll. Det är högre än de övriga tälten och har dessutom tre ingångar.

Mitteningången på det mellersta koppartältet är enligt många den mest framträdande och vackra detaljen. Det konformade ingången samt den stora spiran är två designelement som är mycket unika, även i internationella mått mätt.

År 1953 brann det mellersta tältet ner, men byggdes återigen upp under ledning av slottsarkitekt Ragnar Hjorth. År 1978 moderniserades koppartälten, och år 2009 målades samtliga tält om för att på ett bättre sätt efterlikna den koboltliknande originalkulören.

 

Värdshuset Koppartälten

I koppartälten återfinns numera även ett värdshus. Värdshuset Koppartälten är en utmärkt plats för att exempelvis äta lunch i Hagaparken. Vid intresse anordnas även bröllop, fester samt minnesstunder i Värdshuset Koppartälten.

 

Tips: Du kan även springa förbi Koppartälten om du deltar på Haga Parkrun.

 

Slottsbodens pop up-butik i Koppartälten

Under sommarmånaderna får du möjlighet att handla produkter i Slottsboden i Koppartälten. Samtliga produkter knyter an till föremål i Kungliga samlingar, och många av dessa är tillverkade i begränsade upplagor.

Textilier, porslin, krukor och brickor med inspiration från inredningar från kungliga slotten är fyra av de mest populära produkttyperna. Utöver detta kan man även köpa välgjorda souvenirer som bland annat efterliknar Gustav III:s paviljong.

Lämna en kommentar